1984 mördades 50-åriga Karin Wiberg från Oxelösund. Nu har mordet lösts av Länskriminalens cold-casegrupp bara två månader innan mordet skulle preskriberats.
– Polisen kan konstatera att ett nytt mordfall kunnat klaras upp med hjälp av ny avancerad DNA-teknik, skriver Mikael Backman, operativ chef vid länskriminalen i ett pressmeddelande.
Det var kvällen den 27 november 1984 som Karin Wiberg hittades död utomhus på en gräsområde vid Torggatan i centrala Oxelösund. Hennes kropp var avklädd och utsatt för våld. Den rättsmedicinska utredningen visade att hon hade strypts till döds men rättsläkaren kunde inte fastställa om förövaren utsatt henne för sexuella övergrepp.
På brottsplatsen vid kroppen anträffades bland annat flera klädesplagg och skägghår som polisen trodde kom från gärningsmannen.
Karin Wiberg hade innan händelsen varit på väg till fots för att efter en reparation hämta sin bil som fanns vid Esso-bensinstation i Oxelösund. Vittnen hade i samband med detta iakttagit Karin Wiberg på en gång- och cykelbana invid brottsplatsen och då tillsammans med en manlig cyklist.
I den förundersökning som då inleddes med biträde från Rikskriminalen, blev i ett tidigt skede en då 38-årig man intressant för polisen. Misstankarna mot mannen stärktes i takt med att vittnesuppgifter visade att han var den cyklist som rört sig på brottsplatsen vid tillfället tillsammans med Karin Wiberg. Utredningen visade också att signalement och klädsel på mannen stod i överensstämmelse med de fynd som gjordes på brottsplatsen.
Den 38-åriga mannen, som också var känd av polisen för liknande överfall, häktades i januari 1985, misstänkt för mordet. Han släpptes dock efter ett par veckor, då åklagaren på grund av bevisläget ansåg att tillräckliga skäl för åtal inte fanns.
Länskriminalens cold-case grupp tog sig an fallet och återupptog förundersökningen i november 2008. Gruppen har sedan dess med moderna analysverktyg gått igenom utredningen på nytt och i arbetet låtit undersöka beslagtagna föremål från brottsplatsen med ny avancerad DNA-teknik.
I en herrhandske som anträffats vid den döda Karin Wiberg har DNA som kan härledas till den då misstänkte 38-årige mannen nu säkrats, vilket bedöms kunna knyta mannen till brottsplatsen. Men den misstänkte avled redan i mars 2003.
Chefsåklagare Anders Öjert bedömer vid prövning av den nu kompletterade förundersökningen, att tillräckliga skäl för fällande dom föreligger. Detta innebär, att den misstänkte skulle ha åtalats för mord om han varit i livet.
På grund av att han är avliden läggs förundersökningen ner igen men nu enligt grunden ”misstänkt avliden”.
– Polisen kan konstatera att ett nytt mordfall kunnat klaras upp med hjälp av ny avancerad DNA-teknik. Cold case-gruppen har sedan tidigare nått framgång med uppklaring av mordet på Göran Flink 1993 i Eskilstuna. Trots att lagföringsmöjligheter efter många år i vissa fall saknas bör, när förutsättningar finns, polisen alltid försöka bringa klarhet i vem som begått så allvarliga brott, inte minst med hänsyn till anhöriga, skriver Mikael Backman.