I dag fortsätter läkarnas skadeståndsprocess mot staten med att allmänläkaren och obducenten ska berätta hur deras liv påverkats av myndigheternas agerande.
– Det känns inte nervöst att vittna, säger han till Crime News.
Allmänläkaren är vid gott mod och säger att han uppfattar det som att allt fler personer förstått att han och obducenten är oskyldiga.
– Det är många som börjat inse hur genomruttet och sjukt det här är som drabbat oss.
Han säger att juridikprofessorn Anders Agells arbete gjort att många fått upp ögonen för den rättsliga hanteringen av styckmordsmålet.
– Agells framgång för två år sedan med att få domstolen att acceptera skadeståndsprocessen samt de nuvarande advokaternas arbete har betytt mycket för att en större kunskap om rättsövergreppet mot oss blivit känt, säger allmänläkaren.
Allmänläkaren och obducenten ställdes 1988 inför rätta åtalade för mordet på Catrine da Costa. Huvudvittne var allmänläkarens före detta fru som sa till polisen att hennes dotter berättat att hon sett hur läkarna ätit ögon och styckat en kvinna. Dottern var 17 månlader gammal vid detta tillfälle. Läkarna friades för mord men i domskälen stod det att de styckat Catrine i närvaro av ena läkarens dotter.
– Det känns inte nervöst, säger allmänläkaren. Vi har kämpat för upprättelse i alla år.
På bloggar och på nätet går debattens vågor höga om skadeståndsprocessen. Björn Östlund har startat ett upprop till stöd för läkarna på facebook.
– Jag startade det här då jag anser att läkarna ska rentvås på alla punkter. Det handlar om rättssäkerhet. Bevisbördan får inte sänkas för att brottet är avskyvärt. Man kan tycka att minst lika många borde engagera sig för de så kallade ”styckmordsläkarnas” sak som för läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus, säger Björn Östlund.
Regissören Marianne Ahrne och läkaren Rigmor Robert följer rättegången på plats och bloggar om sina upplevelser.
Av
Patrik Nyberg