Bli medlem på Crime News

Som medlem kan du diskutera allt om krim på Crime News forum. Du blir också uppdaterad när det händer nya grejer på sajten. Registrerar dig nu.
Bli medlem och tävla här

Ny bok om Da Costa-fallet: "Läkarna föll offer för svenska folkets idioti” PDF Skriv ut E-postadress
2012-04-05 17:11

Amanda Ekberg hoppas inom kort bli klart med sin roman ”Catrine och orättvisan” som handlar om mordet på Catrine da Costa. Amanda Ekberg läser på skrivarakademin i Stockholm och berättar för Crime News varför hon skriver boken och att hon hoppas att läkarna ska få upprättelse.

-Jag engageras av fallet da Costa för att jag tycker att det är något av det värsta som har hänt svensk kriminalhistoria - kanske till och med europeisk kriminalhistoria. Utredningen är ett skämt, här snackar vi verkligen om misskött arbete, skamligt bristande intellekt i bland poliskåren, samt mycket bristfällig och nästan skrattretande mediahantering. Det fascinerar mig hur ett modernt samhälle, som Sverige ändå har varit i ett i alla fall hundratals år, kan gå tillbaka till 1400-talet i fråga om hur döma utan bevis och tro på skrönor, säger Amanda Ekberg. Hon liknar behandlingen av läkarna vid en häxjakt.

-Allmänläkaren och Obducenten blev den senare delen av 1900-talets häxor, trots att häxjakten till största del upphörde i slutet av 1700-talet.

Amanda Ekberg tycker också fallet är intressant därför att hon menar att det finns någon eller några därute som gjort sig skyldig till inte bara en människas död utan också bär ansvar för att Teet Härm och Tomas Allgén har fått sina liv förstörda.

- Jag undrar vad är det för människa? Mitt intresse har väckts ytterligare sedan jag började med riktig djupgående research, nu har jag förstått att det ligger mer bakom brottet och dess följder än man tidigare trott. Det är väldigt spännande att gräva i fallet och upptäcka hur saker och ting faktiskt kan ha varit.

Vad hoppas du kan bli resultatet av att ”Catrine och orättvisan” publiceras?


-Jag strävar efter och hoppas att min roman Catrine och orättvisan kan bidra till att man granskar fallet på nytt, trots att det är preskriberat. Någon gång måste Allmänläkaren och Obducenten få upprättelse - och Catrine så klart.

Amanda Ekberg berättar att hon valt att kalla romanen ”Catrine och orättvisan” för att anspela på Hanna Olssons bok ”Catrine och rättvisan”.

-Jag går till hundra procent mot hennes tes om att Allmänläkaren och Obducenten är två fruktansvärda monster – de är bara två stackars människor som fallit offer för den mediala domstolen och svenska folkets idioti.

Av
Patrik Nyberg

 

 
© 2012 Crimenews
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.