Att polisen lägger ut bilder på misstänkta gärningsmän på Internet i ett led att få fast dem är otillåtet. Det anser Datainspektionen som dock konstaterar att det finns undantagsfall.
I somras började polisen i Skåne att vädja om allmänhetens hjälp med en ny, och som det skulle visa sig, väldigt kontroversiell metod. Bilder från övervakningskameror på de misstänkta personerna publicerades på nätet. Det rörde sig bland annat om misshandel, grovt rån och en bilstöld. Allmänheten uppmanades att kontakta polisen med uppgifter om personerna på bilderna.
Skånepolisens initiativ gjorde att flera andra polisdistrikt övervägde att följa efter.
Datainspektionen har på uppdrag av Polisstyrelsen sett över såväl föredelar som negativa konsekvenser som bildpubliceringar kan medföra och kommit fram till att de sistnämnda överväger. Publiceringarna är därför inte tillåtna.
Bland annat anser Datainspektionen att konsekvenserna och riskerna för de misstänktas integritet är alltför stor. Allra mest gäller det om bilder på oskyldiga personer publicerats eftersom bilderna, enligt Datainspektionen, kan ha spridits vidare. Men Datainspektionen stänger inte helt dörren för bildpubliceringar. Om den misstänkta gärningsmannen anses farlig för allmänheten eller brottet är särskilt allvarligt kan undantag göras.
Av
Chris D Magnusson