I höstas uppmanade Rikspolisstyrelsen landets polismyndigheter att bli bättre på att ta DNA-prover från misstänkta personer.
Och redan nu märks en tydlig ökning.
I år kommer väntas 44 000 prover tas om hand på SKL, jämfört med 36 000 under 2008.
Foto: EvaMarie Törnström/SKL
Sedan en lagändring trädde i kraft år 2006 har polisen rätt att ta salivprov på personer som är skäligen misstänkta för brott som kan leda till fängelse. Detta var tidigare inte möjligt men tack vare lagändringen fick polisen möjlighet att göra fler DNA-prov än tidigare. Men Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, märkte ingen större skillnad på antalet inkommande DNA-prov. Därför uppmanade i höstas Rikspolisstyrelsen landets polismyndigheter att bli bättre på att ta DNA-prov.
Och uppmaningen har tagit skruv. Under 2008 tog Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, emot 36.000 prover trots att de har kapacitet att analysera 50.000 DNA-prov om året. I år märks redan en tydlig ökning av och fortsätter DNA-proven att komma in i samma takt kommer SKL i år ta emot runt 44 000 DNA-prov.
– Ett par förklaringar till ökningen är ett förtydligande av kriterierna för när man får ta salivprov och en ökad uppföljning av polismyndigheternas r också användning, säger Tony Winkler på Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Han säger också att poliserna har blivit mer motiverade att ta salivprov när de märker att rutinmässiga salivprov ofta ger träff mot både mängdbrott och grova våldsbrott.
– Salivprov är ett effektivt och enkelt verktyg när det gäller att öka antalet personuppklarade brott. Det är viktigt att samtliga poliser har kunskap och möjlighet att ta ett salivprov så fort tillfälle ges, säger Tony Winkler.