En datumblunder på Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Halmstad kan innebära att en kvinna slipper straff för brott mot livsmedelslagen. Även om tingsrätten skulle anse att hon är skyldig till brottet.
Anledningen till den uppkomna ovanliga situationen beror på två saker. Förbudet mot att dömas två gånger för samma brott samt att ett felskrivet datum gjorde att kvinna slapp betala ett vitesföreläggande.
Efter tips åkte miljöskyddsinspektörer och polis tillsammans till kvinnans trerumslägenhet. Där fann de inte bara ett stort förråd av matvaror utan också prislistor, en våg, kassaskåp och flera frysboxar. Varorna beslagtogs. Eftersom lägenhetsinnehavaren saknade tillstånd för att bedriva affärsverksamhet i lägenheten fick hon beskedet att om inte verksamheten genast upphörde skulle hon tvingas betala ett vite på 5 000 kronor per vecka.
Men när bötesföreläggandet skickades till kvinnan begick kommunen ett misstag och skrev att överträdelsen skett i september och inte i oktober som det i själva verket var. Därför fick kvinnan rätt när hon överklagade till länsrätten.
Och det beslutet kan alltså också få till följd att inte tingsrätten kan ge kvinnan en påföljd. Vid rättegången hamnade ytterligare ett juridiskt spörsmål i fokus. Kvinnan har enligt åtalet ”släppt ut varor på marknaden” . Något som enligt kammaråklagaren Ann-Christin Claesson är ett vidare begrepp och inte behöver betyda att kvinnan ensam eller tillsammans med andra sålt varorna. Enligt kvinnans advokat Stefan Andersson betyder det tvärtom att kvinnan måste ha ägnat sig åt försäljning.
Lägenhetsinnehavaren sa vid rättegången att hon var helt ovetande om vad som försiggick i hennes bostad. Att hon bara varit snäll som gratis låtit andra förvara sina varor där.
Påståenden som åklagaren i sin slutplädering avfärdade som osannolika. Försvaret hävdade att kvinnan på grund av personliga förhållanden mycket väl kan ha varit boende i lägenheten men ändå ovetandes.
Av
Chris D Magnusson