Bli medlem på Crime News

Som medlem kan du diskutera allt om krim på Crime News forum. Du blir också uppdaterad när det händer nya grejer på sajten. Registrerar dig nu.
Bli medlem och tävla här

Krönikor
Daniel Luthman: En gammal hund som lärt sig sitta PDF Skriv ut E-postadress
2012-06-06 14:17
Foto: Camilla CherryDet är två år sedan jag kom hem från Thailand och min livsstil är förändrad helt. I dag lever jag på mitt författarskap, som föreläsare och skribent men ibland lägger sig mitt gamla liv på näthinnan och snuddar vid mitt minne. Det påminner mig likt en kalldusch hur jag tidigare empatilöst agerat mot andra människor. Jag lever dagligen med hur jag varit och det är självklart något jag får ta. Foto: Camilla Cherry

 

Läs mer...
 
Daniel Luthman: Belgianblue Berra och Bugaboo Pappa PDF Skriv ut E-postadress
2012-06-06 14:17

Foto: Camilla Cherry

Jag ser samma osäkerhet bland människor i den värld jag idag lever i, som jag tidigare såg i den undre världen.Hela den undre världen är uppbyggd på osäkerhet, rädsla och dålig självkänsla. Detta leder till flykt i missbruk, kriminalitet och våld eller till ett extremt behov av uppmärksamhet. Man försöker dölja sitt dåliga självvärde i samhörighet, som i gäng med en falsk lojalitet. Man söker bekräftelse och får det, när man genom genvägar skaffar sig en flådig BMW eller en tung ankarlänk i guld runt halsen. Man är kriminell, man är någon. STATUS. Man vill bli sedd. Foto: Camilla Cherry

Läs mer...
 
Krönika: Allmänläkaren har inte träffat sin dotter på 25 år PDF Skriv ut E-postadress
2011-02-20 16:35

Allmänläkaren. Foto: Maria Wilhelmson
Allmänläkaren.
Foto: Maria Wilhelmson

Det uppmärksammade da Costa-fallets har skildrats ur många vinklar. Journalisten Patrik Nyberg har följt och rapporterat om fallet i många år. Ett perspektiv som han tycker saknats är den lilla flickans. Här skriver han om den utredning som resuIterade i att en dotter inte har träffat sin pappa på 25 år.

 

I morgon kommer beskedet från Attunda tingsrätt ifall allmänläkaren och obducenten beviljas skadestånd på grund av myndigheternas agerande i styckmordsmålet.

För allmänläkaren kom anklagelserna mot honom att innebära en 25-årig separation från dottern. Hans före detta fru anklagade honom för incest men fyra läkarundersökningar kunde inte konstatera att några sexuella övergrepp skulle ha skett.
I ett polisförhör 1985 säger den före detta frun att det finns undersökningar som visar att incest förekommer i var femte familj. Hon berättar även för utredarna att hennes dotter ska ha berättat om ritualmord, kannibalism, homosexuella samlag och grillning av huvuden.

1988 ställs allmänläkaren och obducenten inför rätta. Allmänläkaren åtalas för styckmordet på Catrine da Costa 1984 och för incest på sin dotter. Huvudvittne i rättegången är hans före detta fru.

I ”Allmänläkarens hågkomster” står det om incestanklagelserna från frun att hon ”skall ha sagt vid ett besök hos Eva att hon vill skiljas. På fråga om hur det ska gå med vårdnadsfrågan skall min före detta fru ha svarat att man kan ju alltid anklaga mannen för incest. Så är den saken löst”.

Tingsrätten friade allmänläkaren för incestanklagelserna. I tingsrättens domskäl står det dock att han och obducenten styckat Catrine da Costa i närvaro av allmänläkarens 17 månader gamla dotter.

Vid den här tiden tillämpades sällan barnperspektivet i brottsutredningar. Exempelvis kan nämnas att det finns bandade samtal med allmänläkarens dotter där hon inte säger något som kan tolkas som att hon varit utsatt för sexuella övergrepp eller bevittnat ett styckmord. Men de som höll i utredningen trodde på vad den vuxna kvinnan sa och valde att bortse från vad barnet inte sa. Expressen myntade uttrycket Barnets berättelse men barnet har aldrig sagt något utan det som fanns var Mammans berättelse.

På grund av skrivningen i domskälen kunde mamman få sekretess för sig själv och sin dotter. I samtal med polisen pekade mamman även ut andra läkare som hon trodde kunde vara intressanta i styckmordsutredningen. Men förutom allmänläkaren och obducenten åtalades inga fler personer. I detta fall har samhället aktivt gått in och separerat ett barn från hennes pappa.

När jag skrivit till allmänläkarens före detta fru och dotter har jag inte fått något svar. När jag kontaktat domaren Carl-Anton Spak som genom sin tingsrättsdom möjliggjorde en avskiljning mellan en pappa och en dotter har han inte velat besvara frågan om han fortfarande tror på mammans berättelse. Istället valde han att begära skyddat telefonnummer. Det var tydligt att Spak inte ville bli påmind om sin roll i vad som blir en kanske livslång separation.

I våra dagar finns det inte längre någon som argumenterar för att allmänläkarens dotter bevittnat ett ritualmord. Fler och fler har undrat varför inte utredarna lyssnade på barnet. Ett barn som växt upp med skyddade personuppgifter för att tidsandan stipulerade att hemliga sekter offrade kvinnor och barn och åt av deras kroppar. Men vem tar sitt ansvar för en 25-årig separation grundad på vandringssägner?

Av
Patrik Nyberg

 
Hasse Brontén: Vad som kan skrämma en polis PDF Skriv ut E-postadress
2009-02-24 18:29

Image Hasse Brontén som tidigare har arbetat som polis fick häromdagen en fråga. När blev du som räddast under din tid som polis?
Den frågan har han fått många gånger och för Hasse är svaret enkelt. Här berättar han om den mest skräckslagna stund som han upplevde under poliskarriären.

Läs mer...
 
Hasse Brontén jämför deckarpoliser med riktiga poliser PDF Skriv ut E-postadress
2009-01-23 00:16
ImageÄr poliser så där som de oftast beskrivs i svenska deckare? Är de lika geniala och uppslukade av sitt arbete som i böckerna?
Expolisen och komikern Hasse Brontén har slukat några kriminalromaner och här får ni svaret på frågorna och lite till.
Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 2
© 2012 Crimenews
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.