Engelska forskaren John Bond har utvecklat en metod som gör det möjligt att ta fram fingeravtryck från metallytor även efter att avtrycket torkats bort.
Tekniken har utnämnts av Time Magazine som en av de 50 främsta uppfinningarna 2008 och nu står utredare i kö för att få hjälp att lösa gamla fall. Även i Sverige kan vissa brott komma närmare en lösning.
Dr. John Bond Foto: Leicester Uni.
– För första gången vi kan få fram fingeravtryck från människor som hanterat en patron innan vapnet har avfyrats, berättar John Bond, doktor i fysik, som också arbetar för Northamptonshire polisen. Tillsammans med en grupp forskare på universitetet i Leicester i England har han utvecklat en metod som gör det möjligt för forskare att visualisera fingeravtryck på metall även efter det att fingeravtrycket har tagits bort.
John Bond upptäckte nämligen att svetten från fingeravtryck fräter på metall och skapar permanenta fysiska förändringar i metallen. Det spelar alltså ingen roll om patronen har blivit rengjord, upphettad när den avfyrats eller till och med blivit övermålad.
– Om ytan anfräts, är spåren kvar oavsett om du torkat eller tvättat ytan med tvål. Det enda sätt att göra sig av med det är att slipa ner metallytan, säger John Bond.
För att få fram fingeravtrycket skickas 2 500 volt genom metallen samtidigt som ett fint puder strös över och lägger sig på de anfräta ytorna. Vissa metaller anfräts väldigt lätt och andra inte alls. En metall som fungerar väldigt bra är mässing och mässing är just den metall som patronhylsor är gjorda av.
– När du trycker in magasinet sätter du ett tumavtryck på kulan och det är den personen du vill ha tag på. Det är den som har laddat vapnet, säger John Bond.
Tekniken fungerar också i de fall där fingeravtryck kan vara kvar på andra metaller som exempelvis delar av en bomb. John Bond tror att cold cases från flera decennier tillbaka ska kunna öppnas igen och sedan upptäckten har han blivit fullkomligt överöst med förfrågningar om tekniken.
– Vi har tittat på cirka 30 fall, mestadels från USA och i några fall har vi hittat fingeravtryck på patronhylsor där konventionella tekniker har testats och misslyckats. Men ännu har vi inte haft något fall som resulterat i att någon har åtalats, säger John Bond.
Han fortsätter att forska vidare tillsammans med en mindre forskargrupp på universitetet i Leicester.
– Vår intention är att förbättra resultaten av det vi redan vet och se om det fungerar på fler metaller och även se om svett från fingeravtrycken även fräter på icke-metaller, säger han.
Polisen i Sverige kände inte till upptäckten men den nya tekniken kan komma till användning även här.
– Det finns absolut fall i Sverige där det vore aktuellt att leta fingeravtryck på patronhylsor, säger Sonny Björk, kriminaltekniker och polisens vapenexpert. Som exempel nämner ha dödskjutningen på Söder i Stockholm och även ett mord i Rinkeby där det i båda fall finns patronhylsor men gärnigsmännen är fortfarande okända.
Av
Suzanne Kordon