Jag slokar med svansen

3 april, 2012

Fäller mina öron lite snett bakåt o neråt o ser ut att skämmas så där som bara vi hundar kan…..ja jag vet att jag är dålig på att hålla bloggen i liv…men de e så mycke annat som e roligt i livet o tar tid…..ja e nog inte nån datanörd som mina föregångare….ska försöka sparka liv i mig o bloggen igen…..

Va har hänt sen sist då? Massor!! Faktiskt så skulle ja ju kunnat roa er med en himla massa men jag e en dålig hund…fyyy på mig…

Jag har ju jobbat med Matte nåra pass nu – ja har ännu inte fångat nån bandit!! Vi har haft nåra riktigt roliga o långa spår utan filur i slutet. Vi är riktigt dåligt med folk på jobbet nu…..inte alls som dom va förut utan ibland är de inte många hundbilar som rullar ut o de ger till följd att vi får väldigt långa framkörningstider….o tiden är vår fiende……Sen är ju inte trafiken i den här delen av landet att leka med ÄVEN om man har dom där fina blålamporna på taket………från ena änden till den andre tar det ruggigt lång tid…….

Ett spår ja i alla fall e stolt över va på andra sidan stan……eller Långtbortistan som Matte kallar den delen av världen…..de va nåra tjuvar som förskte ta sig in i ett hus..mycke sånda tjyvar finns det!! Vi åker o stadens lampor bara swichar förbi utanför bilen……..När vi äntligen kommer till platsen så är de inte riktigt som det sas……Visst har de varit tjuvar där…o visst har dom sprungit ……men ja fick minsann höra att dom sprungit rätt ut i spenaten! NOT! Om man inte är en renodlad asfaltsunge o kallar en villatomt för spenaten ……..Ut ur bilen , på med sele o allt o sen iväg! Ja fick direkt upp ett spår vid nåra buskar o sen tuffade vi iväg…..över tomter, ut på gatan…in på tomter o ut på gata…..sen kom vi ut vid en större väg o plötsligt va de nåt som killade mig på nosen!! Ja stannade upp o då hoppade nåt på nosen! Jooo ja lovar!! Ja stannade o kollade o såg en liten konstig varelse med fyra små ben o bred mun!! Den hoppade på mig igen! Då säger Matte ” Slyngeln skit i den de e ju bara en groda”. GRODA? BARA EN GRODA? Lätt för henne o säga som inte blir anfallen av den!! Ja började spåra vidare o vips så händer samma sak igen!! EN till BARA EN GRODA! Den här siktade på mina näsborrar o försökte hoppa in!! Tvi va äckligt tänkte ja o spårade nåra meter till o ÄNNU en gång hoppar en sån där liten sak upp o ”pussar” mig på nosen! Lite störande om ni frågar mig…….ja började bli lite osäker på om ja återigen skulle få en sån i snoken men Matte sa att ja inte skulle bry mig så ja fortsatte……Sen kom vi till en korsning med lite bilar o gångbanor…..där va de svårt! Ja kollade höger, rakt fram o kände sen spåret till vänster……Då hör ja Matte muttra…….”Över Bron”? Vaddå bro? Jag upptäckte senare va hon menade……en lång…..hög bro som tydligen gick mellan den här delen av Långtbortistan o ”fastlandet”……lång lång lång va den. Matte chansade o sa……Äh nu kutar vi Slyngeln så de gjorde vi…….sen när bron började ta slut saktade vi ner farten o ja fick börja spåra igen……över brofästet o efter typ 75 m så bara vek de av upp i skogen……riktig skog…..ingen villatomt….runt upp bland massa typ koloni hus…ner o runt i skogen o till slut kom vi ut vid ett bostadsområde….ja kollade av runt omkring men ja fick inte upp nåt spår! Då va ja lite trött i snoken o ja kände lixom inte nåt spår alls!! Va vet jag……antingen va de för svårt för mig eller så har dom åkt bil därifrån…..När dom kutade så sprang två åt de håll ja spårade o en åt ett annat……kanske den ensamme har haft möjlighet o hämta bilen o plocka upp dom andra…..De verkar ju puckat att promenera långt för att göra ett bryt o sen promenera hem bärandes på massa prylar…tror nog dom oftast har nån bil eller så i närheten…….

Hursom så va Matte nöjd…..hon tyckte ja va duktig!! Hon sa att de inte är lätt att komma ifatt någon om man e typ 15-20 minuter efter…….ÄVEN om man har massa snälla kollegor som blåar i området….

En natt va de faktiskt bara Matte+ Jag o sen en bil till med en schäfer o hans Matte. Inge märkligt kanske ni tycker men vi tror att det är första gången i historien som storstadens hundresurs består av två tanter på 40+……..o sen vi grabbhundar!! De e ju inte så många tjej hundförare hos oss………

Jag har fått göra ett sök inomhus också…..en bilverkstad som hade haft inbrott o naturligtvis fanns ingen kvar men ja visade minsann Matte va banditerna hade gjort! Dom hade snott bilnycklar för de låg nåra nedanför ett skåp o ja stod där o nosade så fint så till o med trögMatte kände sig som Sherlock Holmes då hon fattade va ja pysslade med!!

Nu kväll ska vi i väg till jobbet igen o ja ska ta mig själv i svansen o skriva lite om det i morgon!!

Ha de

Slyngeln

Bar gärning

14 mars, 2012

Oooops tagen på baris i sängen

20120314-104023.jpg

Fortsättningen som utlovats

11 mars, 2012

Ja lovade ju en fortsättning….men nu när vårsolen tittar fram så e de ju inte alltid man har lust att sitta vid datorn…hursom….mitt allra första arbetspass som riktig polishund: Matte o ja fick oss en bil tilldelad o ja vet ju hur dom ser ut eftersom ja har ”praoat” i dom förut. Vi lastar i alla våra prylar o de e faktiskt en himlans massa prylar…inte för ja vet va allt ska va bra för men ja har en egen väska med spårprylar, munkorgar, halsband, tjänstetecken…….första förband för hundar…o säkert en hel del mera……Sen har ju Matte sin gigantiska väska med hjälm, benskydd, extra kläder om hon blir blöt (lite kinkig e hon), extra jacka, regnkläder o säkert en o annan ”bra ha sak oxå”.  Vattenskål o vattendunk……filt o dyna till mig bak i buren…..ja ni fattar…..bara packa bilen är ju som en mindre semesterpackning!!

Sen for vi äntligen ut….ja kollade bakåt genom rutan o vaktade noga så ingen obehörig smet ner i vårt garage när porten gled igen…man måste ju skärpa till sig o ha koll nu när man e polishund på riktigt. De tog inte så lång tid innan de första jobbet gick ut. Man ville ha min nos till hjälp att leta igenom ett skogsområde (eller med Storstads mått…….en större skogsdunge…). De va en person som va alldeles för ung o som inte ville leva längre utan hade sms:at till sina föräldrar om att personen i fråga skulle hitta på tokigheter mot sig själv. Ingen borde ju behöva känna så men absolut inte så unga människor!! Klart jag va noga när vi gick i den där ”dungen”. Plötsligt ser jag två gröna ögon som stirrar mot oss i mörkret! Joo de e sant! Två äckliga läskiga gröna ögon som lyste o bara satt helt stilla o glodde….Matte började gå mot dom här ögonen o när hon kom närmare såg vi i pannlampans sken att de va en kissemiss som blängde på oss ! Mitt på en trädstam låg den feta tjocka missen o bara glodde! Där fick den ligga kvar i lugn o ro. Vi hittade ingen person i ”dungen” o just när vi skulle säga till att vi va klara fick vi höra att man fått kontakt med personen o lyckats hitta på den vid liv! Långt bort från där vi va men de gör ju inget. De viktigaste e ju att vi fick fatt i vederbörande och förhoppningsvis kan nu dom som jobbar med mjuka frågor erbjuda den här lilla människan hjälp o stöd så den kan växa upp o må bra!!

Sen va de lixom inge mer för mig o göra de passet! Vi åkte med på en del jobb mer för att om utifall att……men ingen ville ha hjälp av mig! Matte o jag tränade lite spår oxå o sen va de dax att åka hem. Kanske en lugn o bra start…….fast ja hade nog tyckt de varit skoj om det hänt lite mer!!

Vi gjorde ju fredag dagpass oxå men de va ju helt värdo! Dagpass är normalt dressyrdagar men nu skulle Matte på nåt förhör så vår dag blev en sån här fixardag…..fixa Mattes radio på radioverkstaden……o dom gjorde fel så när vi väl åkt därifrån o upptäckt att den inte funkade fick vi åka tillbaka……Nackdelen med en storstad är ju de att allt tar tid……..allt är bökigt….stort….inte alltid smidigt…

De roliga va hur fort allt vänder. Nyss va jag ju en liten prao som åkte med en riktig polishund o vips nu så fick jag ha en prao med mig! En snygg men lite väl lättgapandes schäferbrud. Hennes husse vill bli hundförare o är under rekrytering hos oss så dom fick åka med oss under dagen. Tänk att plötsligt blir jag typ handledare fast ja själv är värsta rookien!!

Vi hann ju träna lite oxå men mest gick dagen åt att fixa massa praktiska tråkiga saker som måste fixas på dagtid……

Åsså skulle vi gjort natt i natt men trots att ja gått runt o varit glad som en unghund ( som ja e…) o Matte hade oxå sett fram emot en lördagnatt……så blev de inget! Matte vaknade o kunde inte röra nacken! Nackspärr kallas de visst. Hela dagen gick hon runt som en robot o hade nån varm vetesäck på nacken…..Sambon tvingades till massage o allt men inget hjälpte! Framåt middagstid fick hon helt enkelt sjuka sig! Fast hon såg rätt skoj ut när hon rörde sig som en robot………

Nu idag är hon fortfarande lite stel men hon påstår att de e såååå mycke bättre så inatt ska vi jobba!!!!

Håll tummarna för att ja får nåt lagomt svårt o roligt jobb för en rookie som jag!!

slyngeln

 

Mitt allra första pass

8 mars, 2012

Som riktig polishund gick av stapeln häromdagen. Matte o ja jobbade kväll o vi rullade ut helt själva i vår egna polisbil. Ska berätta mer sen ikväll…

Bombis bilder

5 mars, 2012

Klart bruden måste få visa upp sig oxå!! Matte suger som fotograf ….

20120305-115759.jpg

20120305-115809.jpg

20120305-115748.jpg

20120305-115851.jpg

Kolla mina lurar!

5 mars, 2012

Tänk att ha sån selektiv hörsel som ja trotts dessa lurar!!

20120305-115614.jpg

20120305-115631.jpg

Polishundar och Godis!

4 mars, 2012

Häpen blir jag när jag läser en del kommentarer! Tack förresten för alla trevliga grattiskommentarer till att ja nu får börja jobba! MEN en kommentar hade fått höra att polishundar inte får tränas med godis/föda ens under inlärning! Hur dumt som helst! Vi som ska bli tjänstehundar av olika slag har en hjärna som när det kommer till inlärning funkar precis som vilken annan hunds inlärning som helst! Självklart nyttjar man dom verktyg som finns för att på effektivaste och bästa sätt nå målet – ovsett om vi snackar Freestyle o eller tjänst! Hur dumt som helst att säga så ju!

Självklart finns det lika många olika sätt att träna hund som det finns förare och hundar = individ anpassat MEN det finns ju forskning som stödjer att vissa belöningsmetoder är effektivare än andra…Naturligtvis finns det hundförare som inte vill belöna med godis av en himla massa anledningar, man tror att en buse ska börja kasta godis….man vill inte att hunder äter i spåret (men harbajs äter vi ändå)….man orkar inte ha med sig godis utan det är enklare med en slang……hunden har allergi….Hunden är lite ”trög” så de passar bättre att höja motivationen med ett föremål…..De finns massa olika anledningar som kan va fullt förståeliga MEN de råder inget förbud mot att träna en polishund med näring! Många vägar finns att nå målet!

Matte o jag använder klicker, godis, fotbollar, slangar, skosulor, mössa…ja kort o gott ibland va som finns till hands beroende på vad vi ska träna. En del tränar in släppanden med klicker……De viktiga är ju att sen när själva inlärningsfasen är passerad och man lixom hamnar i en kravfas – där vi hundar ska kunna göra något för att föraren kräver det och inte bara för att de finns en slang…..ja då måste man ju träna även utan alla dessa belöningssystem för att se så de funkar ….O det finns ett belöningssystem som ALLTID finns med! Mattes röst och beröring! En bekräftelse från Mattes glada stämma när jag gör rätt kan oxå va betydelsefull! Skilj på inlärning av moment ( där jag tycker att godis o föremål o klicker kan va perfek) till lydnad där vi hundar just ska lyda…..det kräver ju att vi vet vad som förväntas av oss……

Sen backar Matte ofta tillbaka till ”grundövningar” för att jag ska bibehålla min motivation att samarbeta….men jag kanske måste jobba längre stunder INNAN jag får belöningen jämfört med när ja ska lära mig en helt ny sak!

Klart vi får äta godis OM vår förare fattar att de e ett bra inlärningssätt……..Matte säger att om en Bandit stannar med mig efter sig o halar upp en stor Falukorv ur bakfickan som han ger till mig…….o på så vis klarar sig….Ja då e de bara o gratulera och Matte har oxå då tränat mig fel……..TOLERANSER / FÖRBUDSTRÄNING ingår ju oxå i vår utbildning……först lärs vi vad vi ska göra….när vi kan det provoceras ibland vissa felbeteenden fram för att vi ska få lära oss vad vi INTE får göra – typ äta falukorv eller en mössa eller en tennisboll som en bandit kastar! En del tränar även näringsförbud vilket går ut på att hunden inte får äta något som ges av någon annan är föraren själv……..

Hoppas ni blev lite klokare…..

från godisgrisen Slyngeln!!

Jag e polishund !!!

2 mars, 2012

Jaaa idag har ja blivit en alldeles äkta o helt riktig polishund!!! Alla prov är gjorda o nu får ja o Matte börja jobba tillsammans. Jag har nog förstått att även om Matte vare sig har nos eller tänder i min klass….. Så har hon ändå jobbat några år längre än lilla jag så ja kanske måste lyssna lite på henne…

Jag spårade så himla fint på mitt provspår så alla ni belackare där ute , här kommer en överraskning : även mallar kan spåra!!!!

Ska berätta mer om mina sista 2 veckor som mest har handlar om rekrytering av nya hundförare. Men NU äntligen är Matte klar med all tid på dressyrplatsen o ja e redo att börja testa på att jobba så nu ska vi ut i verkligheten på måndag. Wow mitt första pass som ny polishund!! Så himla nervös ja kommer o vara för då blir ju allt lixom på riktigt ..

En mallenutt , en liten plutt
Har blivit stor o sund-
En ståtlig polishund

Slyngeln

Snygg?

18 februari, 2012

20120218-101447.jpg

20120218-101501.jpg

20120218-101513.jpg

20120218-101524.jpg

20120218-101548.jpg

20120218-101537.jpg

Hemma igen

13 februari, 2012

Vi hade de superbra i snön i den där Stugan! Dit vill ja åka fler gånger! Fast matte påstår att ja aldrig mer får äta bambi – hon påstår att ja blev helt tossig! Hela dagen efter va ja helt piggelin TROTS långpromenad i snön så blev ja aldrig trött. De lixom spratt i hela kroppen o ja kunde inte va stilla bara! Som kossorna när dom släpps ut på våren! Ja bara älskar frihet snö o att få rusa fritt!!

Väl hemma igen har vi hunnit jobba nåra pass men inte nåt särskilt hände. Fast ja fick åka med min favvo kille! En riktigt stor o snäll tyskis!! En schäfer förvisso men ras kvittar i min värld!! Ja nosar ödmjukt på honom innan ja skuttar in i bilen o han skäller aldrig på mig! Han e som ”pappa Baloo”!

I helgen har tvåbeningarna här hemma varit knäppa. Dom rev ut ALLT i Prinsessans rum o sen har dom tejpat o rullat på väggarna. Märkligt beteende! Ja va på väg in för o kolla men åkte ut i blixtens fart. Sen kom grinden upp o ja fick stå o dum glo. Måla heter de visst. Ja säger bara VARFÖR?

Nu ska Matte gå nån puckad utbildning utan mig! Varför då? Va ska ja göra hela dan? Onödigt men visst nåt alla poliser måste kunna! Tre sketna dar. Blä!

Slyngeln