Marina Edvardsson hade ett par vänner som hade blivit våldtagna och det var då hon började fundera på hur
man skulle kunna skydda sig mot överfallsvåldtäkter. I dag, fyra år senare, lanserar hon sin färdiga produkt, våldtäktstrosan.
– Jag hoppas att den ska kunna få tjejer att känna sig tryggare, säger hon till Crime News.
Skyddstrosan är en specialdesignad trosa med syfte att försvåra en våldtäkt. Trosan har inbyggda skärp placerade vid midjan samt vid varje ben och är därför extremt svår att få av.
Marina Edvardsson som uppfunnit trosan hade vänner som hade blivit våldtagna och kände att hon ville göra något.
– Man måste ju börja någonstans och jag ville utveckla en självförsvarsprodukt som skulle vara effektiv men samtidigt användarvänlig, säger Marina Edvardsson. Hon hoppas att hennes specialdesignade trosa ska verka brottsförebyggande och skydda kvinnor från våldtäkter. Men av alla våldtäkter som sker är det bara mellan 5 och 10 procent av alla våldtäkter som är överfallsvåldtäkter.
– Kanske kan den rädda någon, men bara känslan att ha något som man kan försvara sig med kan vara värdefull. På det sättet kan skyddstrosan skänka trygghet, säger Marina Edvardsson.
Det finns några utländska studier där forskare tittat på hur våldtäktsförövare reagerar i olika situationer.
– I de allra flesta fall lönar det sig att kämpa emot, skrika och sparka. Offren för just överfallsvåldtäkter väljs oftast på impuls och blir det då för besvärligt för förövaren så avbryter han sannolikt övergreppet, säger Niklas Långström, sexbrottsforskare och chef för Centrum för våldsprevention vid Karolinska institutet. Han är dock tveksam till hur effektiv skyddstrosan kommer att bli.
– Jag har stor respekt för människors försök att skydda sig själva och andra från brott, men det är tveksamt om denna uppfinning verkligen kommer ha en brottsförebyggande effekt.
Av
Suzanne Kordon